Erdélyben a só útján

2018.06.04 08:00

A Határtalanul! pályázat (HAT-17-01-2017-00014)keretén belül a hetedikesek 2018. május 28-31. között Erdélyben barangoltak. A tanulmányi kiránduláson együtt vettek részt a csehimindszenti, gersekaráti és püspökmolnári iskola hetedikeseivel.

Ismerkedtek az ott élő székelyek életével, szokásaival. Útjuk először Nagyszalontára vezetett, ahol megtekintették Arany János és családjának relikviáit.  A tanulmányút fő témája: „A só útján” volt. Megismerkedtek a sóvidék földtani kialakulásával, a sós víz gyógyhatásaival, ellátogattak a Medve tóhoz, megtapasztalhatták, hogy milyen sós vízben fürödni.  Leereszkedtek a parajdi sóbánya mélyén kialakított látogató térbe, a sóbányászat lépéseit közelről tanulmányozhatták, közben a kellemes klímájú térben hűsölhettek. A legmaradandóbb élményeikhez fog tartozni a Békás-szoros. Félelmetes szerpentinen kanyargott a busz, majd a szorosban tett séta során a természeti szépségek mindenkit lenyűgöztek. A Gyilkos-tó kialakulásának története és látványa szintén felejthetetlen lesz. A tanulmányi kirándulás alkalmából felkerestek több történelmi emlékhelyet, koszorúztak Tamási Áron sírjánál, Petőfi Sándorra emlékeztek Segesváron, Székelyudvarhely központjában kialakított történelmi Szoborparkban a magyar történelem nagyjainak tetteit idézték fel. Ellátogattak a csíksomlyói búcsú színhelyére, sőt a legmeredekebb oldalban, a stációk mentén tették meg ezt az utat. A gótikus templomot megcsodálva pedig a csodatévő Szűz Mária előtt mondhattak imát. Az Erdélyi kapukat közvetlen közelről, eredeti helyükön és az Orbán Balázs néprajzkutató által összegyűjtött szejkefürdői kapu bemutatón tekinthették meg, megtudhatták, hogy az azokon található motívumok a székely emberek számára mit jelentenek. A kirándulók városnéző útjaik során megismerkedtek, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós, Segesvár nevezetességeivel. Szállásuk Székelyszentléleken volt, ahol a helyi iskolát is meglátogatták, sőt az egyik este, a helyi iskolásokkal, még egy barátságos focimeccset is játszhattak.

Erdélyig és Erdélyben több száz kilométert utaztak, végig megnyugtató volt, hogy rutinos sofőrök kezében volt a tanulók és kísérőik élete.  A hosszú utazás alatt egy kiváló székely idegenvezetőnek köszönhetően betekintést nyertek a székelyek szokásaiba, számos földrajzi, történelmi, irodalmi ismerettel gazdagodtak a diákok. A kirándulást a négy iskola tanulói jó hangulatban tették meg, a sok ismeret befogadása mellette volt alkalom barátkozásra, vidámságra is. Az elkövetkező napokban az élmények feldolgozása, átadása lesz a feladatuk.